Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

" Euro Jazz 2010 " - Various Artists - Jazz & Tzaz No206

Για 10 συνεχή χρόνια - από το 2001 μέχρι σήμερα - το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz στην Τεχνόπολη έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτεχνικούς θεσμούς στην Αθήνα. Φιλοξενώντας, με το τέλος κάθε άνοιξης, μουσικούς και γκρουπ από όλη την Ευρώπη, καταγράφει τα νεανικά (κυρίως) μουσικά ρεύματα που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή τζαζ σκηνή.
Νέα ανερχόμενα ταλέντα - που αποτελούν το «αύριο» της ευρωπαϊκής τζαζ - αλλά και καταξιωμένα ονόματα του «χθες» και του «σήμερα», ζωγραφίζουν τις τάσεις στην τζαζ και απλώνονται από τη κλασική ως την μοντέρνα nu jazz, ταξιδεύοντας παράλληλα σε όλες τις μουσικές του κόσμου - έχοντας πάντα σαν επίκεντρο την Ευρώπη...
Η ευρωπαϊκή jazz αποτελεί - ήδη από τα μέσα των sixties -το πιο δημιουργικό πεδίο ανάπτυξης της σύγχρονης μουσικής και, στην πορεία του χρόνου, κάθε χώρα της Ευρώπης αποκτά τη δική της ταυτότητα σε σχέση με την τζαζ.
Αυτή τη διαδικασία και ποιότητα καταγράφει εδώ και 10 χρόνια το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ τζαζ, που ωριμάζει και γίνεται όλο και πιο απολαυστικό καλλιτεχνικά μέσα στον χρόνο.
Έτσι η αίσθηση της ευρωπαϊκής τζαζ γίνεται όλο και πιο πλούσια, όλο και πιο διαρκής.
Σε ότι μας αφορά, η γιορτή είναι μπροστά μας, στην Τεχνόπολη από 21 έως 30 Μαΐου...


Για μια ακόμα φορά, για μια ακόμα χρονιά - τη 10η της διοργάνωσης του European jazz festival - δημιουργούμε και προβάλλουμε την εικόνα (ή, μάλλον, μία εικόνα) της ευρωπαϊκής τζαζ και της εκφραστικής / καλλιτεχνικής της ποικιλίας.
Εννέα σχήματα και καλλιτέχνες, από εννέα χώρες της Ευρώπης, δίνουν ένα υπαρκτό κέντρο βάρους μιας μουσικής που διατηρεί τον επιμέρους εθνικό χαρακτήρα της και, ταυτόχρονα (παράλληλα) την ενότητα της.
Περιεχόμενα:
1. SAMUEL HALLKVIST CENTER / Persona non grata [Sweden]
2. FABIEN DEGRYSE TRIO / Where Do We Go? [Belgium]
3. BARDOLINO / Ursari [Czech Republic]
4. VERONICA MORTENSEN / Waiting for the Daylight [Denmark]
5. JEROEN VAN VLIET TRIO / Piccolo David [The Netherlands]
6. HEAVY METAL BRASS BAND / Σμήνος [Greece]
7. HDV TRIO / From Orange to Pink [Austria]
8. JORGE PARDO & D '3 / Mi Libertad [Spain]
9. FINUCCI BROS FUSION QUARTET / The Hero [Hungary]