Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ray Charles - Jazz + Genius - Jazz & Tzaz No217

Δύο σετ ηχογραφήσεων που αντιπροσωπεύουν την μουσική ιδιοφυία του Ray Charles σε σχέση με την straight soul jazz αφενός και την σουινγκάτη ορχηστρική ερμηνεία αφετέρου.
Στην πρώτη περίπτωση ο Ray είναι καθαρός post-bop πιανίστας και στην δεύτερη προσθέτει και την εξαιρετική τραγουδιστική του τέχνη που όλοι ξέρουμε...
Ο Ρέι Τσαρλς Ρόμπινσον γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 και μεγάλωσε με τη μητέρα του και το νεότερο αδελφό του Τζορτζ στην Γκρίνβιλ της Φλόριντα. Στα 5 του χρόνια ένα δράμα συντελείται καθώς ο Τζορτζ σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του. Λίγο μετά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα γλαυκώματος, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί σε διάστημα μερικών μηνών. Πριν από αυτά τα κρίσιμα περιστατικά της ζωής του ο Ρέι είχε αρχίσει «τις εξερευνήσεις του» στο πιάνο με την καθοδήγηση ενός γείτονα του, του Γουίλι Πίτμαν. Το 1937 γράφεται στη σχολή τυφλών του Αγίου Αυγουστίνου, όπου μαθαίνει γραφή κι ανάγνωση, αλλά και μουσική, με το σύστημα μπράιγ. Διαθέτοντας εκπληκτικά χαρίσματα τελειοποιεί την ερμηνεία του στο πιάνο, το όργανο, το άλτο σαξόφωνο, την τρομπέτα και το κλαρινέτο. Στους μουσικούς που τον επηρέασαν περιλαμβάνονται οι Σοπέν και Σιμπέλιους από την κλασική μουσική κι οι Αρτ Τέιτουμ και Άρτι Σόου από την τζαζ. Μετά τα θάνατο της μητέρας του, στο τέλος του πολέμου, αποφασίζει να ζήσει από τη μουσική. Συγκεντρώνει κάποιες οικονομίες (600 δολάρια) κι εγκαθίσταται στο Σιάτλ, στην ακτή του Ειρηνικού, όπου φιλοξενείται στα σημαντικότερα κλαμπ της πόλης. Η μόδα της εποχής είναι τα «κοκτέιλ τρίο» του τύπου Νατ Κινγκ Κόουλ και Τσαρλς Μπράουν.
Ο Ρέι Τσαρλς παραλείπει πλέον το πατρώνυμο του, Ρόμπινσον, για να αποφύγει τη σύγχυση με το διάσημο μποξέρ Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον. Εκείνη την εποχή εμπνέεται ιδιαίτερα κι εμπλουτίζει το ρεπερτόριο του με επιδράσεις από το γκρουπ Tympani Five του Λούις Τζόρνταν.
Είναι η ιστορία μιας μουσικής "ιδιοφυίας" που ήρθε αντιμέτωπη με μια σκληρή μοίρα. Είναι η ιστορία του μεγαλύτερου καλλιτέχνη της σόουλ. Το έργο του χαρακτηρίστηκε στο σύνολο του από τη δύναμη της θέλησης και της αυτοπειθαρχίας. Αυτή η αποφασιστικότητα, σε συνδυασμό με το ταλέντο του, επέτρεψε στον Ρέι Τσαρλς να εξελιχθεί σε "Genius", μια αδιαμφισβήτητη ιδιοφυία της μαύρης μουσικής. Όπως έχει πει και ο ίδιος: "Μπορούσα να διαλέξω - ή να καθίσω στη γωνιά ενός δρόμου μ' ένα λευκό μπαστούνι κι ένα πιατάκι, ή να κάνω ότι μπορούσα για να γίνω μουσικός."

Περιεχόμενα:
1. The Ray (Quincy Jones) 1957
2. My Melancholy Baby (Burnett, Norton, Watson) 1957
3. Black Coffee (Webster, Burke) 1957
4. There's No You (Adair, Hooper) 1957
5. Doodlin' (Horace Silver) 1957
6. I Surrender Dear (Barris, Clifford) 1957
7. Undecided (Shavers, Robins) 1957
8. It Had To Be You (Kahn, Jones) 1959
9. Alexander's Ragtime Band (Irving Berlin) 1959
10. When Your Lover Has Gone (E.A. Swan) 1959
11. Deed I Do (Hirsch, Rose) 1959
12. Just For A Thrill (Armstrong, Raye) 1959
13. Don't Let The Sun Catch Your Cryin' (Joe Greene) 1959
14. Am I Blue (Clarke, Akst) 1959
15. Come Rain Or Come Shine (Mercer, Arlen) 1959