Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Euro-jazz 2011 - Jazz & Tzaz No218

Από το 2001 μέχρι σήμερα - για 11 συνεχή χρόνια - το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ jazz στην Τεχνόπολη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς και σημαντικούς καλλιτεχνικούς θεσμούς στην Αθήνα.
Με το τέλος της Ανοιξης και το πέρασμα στο καλοκαίρι, το Φεστιβάλ αυτό, που είναι πάντα ανοιχτό στον κόσμο, φιλοξενεί μουσικούς και γκρουπ από όλη την Ευρώπη, και καταγράφει κυρίως τα νεανικά μουσικά ρεύματα που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή τζαζ σκηνή.
Ποικίλα μουσικά στυλ και νέα ανερχόμενα ταλέντα που αποτελούν το «αύριο» της ευρωπαϊκής τζαζ βρίσκονται πλάι σε καταξιωμένα ονόματα του «σήμερα» και ζωγραφίζουν μαζί τις πολύπλερες και πολύμορφες τάσεις στην τζαζ, που απλώνονται από την κλασική και παραδοσιακή τζαζ που ξέρουμε έως την μοντέρνα nu jazz, ταξιδεύοντας παράλληλα σε όλες τις μουσικές του κόσμου - έχοντας πάντα σαν επίκεντρο την Ευρώπη...
Η ευρωπαϊκή jazz αποτελεί ήδη από τα μέσα των sixties το πιο δημιουργικό πεδίο ανάπτυξης της σύγχρονης μουσικής και, στην πορεία του χρόνου, κάθε χώρα της Ευρώπης έχει αποκτήσει τη δική της ταυτότητα σε σχέση με την τζαζ.
Αυτή τη διαδικασία και ποιότητα καταγράφει εδώ και 11 χρόνια το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ jazz, που ωριμάζει και γίνεται όλο και πιο απολαυστικό καλλιτεχνικά μέσα στο χρόνο κρατώντας τη δροσιά και την απόλαυση που προσφέρει το πρωτόγνωρο...
Για φέτος, εμβόλιμος μέσα στις κανονικές εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ jazz είναι ο ξεχωριστός χαρακτήρας της Βalkan jazz.
Τέσσερα διακεκριμένα γκρουπ, με ευρύ βαλκανικό χαρακτήρα στη μουσική τους, εμπλουτίζουν την κανονική ροή του προγράμματος.
Παράλληλα, η έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Κοψαχείλη και του Λευτέρη Αρβανίτη, δυο ανθρώπων που έχουν καταγράψει με τον φακό τους όλες τις σημαντικές στιγμές των τζαζ δρώμενων στη χώρα μας επί σειρά ετών, δίνει μια εικαστική αίσθηση στα συναυλιακά events...
Η γιορτή είναι μπροστά μας, στην Τεχνόπολη, 25 με 29 Μαΐου...

Περιεχόμενα:
1. Austria / Michaela Rabitsch & Robert Pawlik - Time After Time
2. Belgium / Christian Mendoza Group - Sleep
3. Czech Republic / Ondrej Kabrna Trio - The Time is Over (Cas se navrsil)
4. Denmark / Ibrahim Electric - Borat
5. Greece / Nikos AnadolisTrio - In A Sentimental Mood
6. Slovakia / Katarina Koscova - Blues o nespavosti
7. Spain / Nono Garcia & Tito Alcedo - Los duros antiguos
8. Sweden / Nils Berg Cinemascope - Marlon
9. The Netherlands / Marzio Scholten - World of Thought