Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ahmad Jamal & Trio Strange Quintet - No 229 Jazz & Tzaz


Ο Αhmad Jamal (ή Frederick Russell Jones) είναι ένας από τους πιο σπουδαίους μεταπολεμικούς τζάζμεν - και κάποιοι θεωρητικοί επιμένουν πως είναι εξίσου σπουδαίος με τον Charlie Parker. Το σίγουρο είναι πως ο Αhmed Jamal είναι ένας από τους πιο πετυχημένους πιανίστες αυτής της μουσικής όλη αυτή την περίοδο και φυσικά από τους ξεχωριστούς leaders μικρών τζαζ γκρουπ.
Ξεκίνησε να παίζει πιάνο από τα τρία του χρόνια επιδεικνύοντας ένα μοναδικό ταλέντο. Στα επτά του ξεκίνησε σοβαρές μουσικές σπουδές και επαγγελματικά βγήκε στον δρόμο με σχήματα όπως η ορχήστρα του George Ηudson και το γκρουπ Τhe Four Strings.
Στα 20 του χρόνια, το 1950 εγκαταστάθηκε στο Σικάγο και την επόμενη χρονιά έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις με ένα σχήμα που ονόμασε Τhe Three Strings - στο πιάνο ήταν ο ίδιος, στην κιθάρα ο Ray Crawford και μπάσο κάποιος άλλος (ένας εκ των οποίων ο μετέπειτα μόνιμος συνεργάτης του Ιsrael Crosby). Το 1952 ασπάστηκε το Ισλάμ και έγινε Αhmad Jamal...
Ο Jamal συνέχισε τις ηχογραφήσεις ως τα μέσα των fifties χρησιμοποιώντας την φόρμα πιάνο-κιθάρα-μπάσο. Όμως η ουσία της μουσικής του άλλαξε ριζικά όταν το 1957 πήρε τον ντράμερ Vernell Fournier και το σχήμα του έγινε κλασικό τζαζ τρίο με πιάνο μπάσο και ντραμς. Από εκεί και μετά ήρθε η επιτυχία καθώς το τρίο του Αhmed Jamal έγινε house γκρουπ στο ξενοδοχείο Pershing. Από αυτό το γεγονός βγήκε η «βρώμα» πως ο Jamal ήταν «cocktail» πιανίστας, όμως οι ηχογραφήσεις του από εκείνη την περίοδο - και μάλιστα οι Ιive - δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.
Η εμπορική επιτυχία (μαζί με την καλλιτεχνική) ήρθε ραγδαία και σταθερά μέσα στα επόμενα χρόνια... Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας είναι ότι το 1961 ο Αhmed Jamal μπόρεσε ν' ανοίξει στο Σικάγο έναν δικό του χώρο, το κλαμπ / ρεστοράν Αlhambra. Εδώ ακριβώς έχουν ηχογραφηθεί Ιive τα οκτώ πρώτα κομμάτια αυτού του cd με το τρίο του - τον Ιsrael Crosby και τον Vernell Fournier.
Το χαρούμενο - χαρακτηριστικά -πιάνο του Jamal και το μπάσο και τα ντραμς των φίλων του τα δίνουν όλα σε μια σειρά από τζαζ στάνταρντς που αποδίδονται με ζωντάνια και προσωπικότητα. Όλα αυτά μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα ενός νέου (εκείνη την εποχή) οικείου και ζεστού χώρου με σπουδαίο κλίμα και εξαιρετική κουζίνα. Ετσι λένε οι περιγραφές - έτσι λέει και η μουσική...

Περιεχόμενα:
1. We Kiss In A Shadow (Rodgers, Hammerstein) 1961
2. Sweet And Lovely (Arnheim, Daniels, Tobias) 1961
3. The Party's Over (Styne, Comden Green) 1961
4. Love For Sale (Cole Porter) 1961
5. Willow Weep For Me (Ann Ronell) 1961
6. Autumn Leaves (Prevert, Kosma) 1961
7. Isn't It Romantic (Rodgers, Hart) 1961
8. The Breeze And I (Lecuona, Stillman) 1961
9. Valentina (Christine Reynolds) 1960
10. Yesterdays (Kern, Harbach) 1960
11. Hallelujah (Youmans, Robin, Grey) 1960
12. You Came A Long Way From St. Louis (Brooks, Russell) 1960
13. Lover Man (Davis, Ramirez, Sherman) 1960
14. Who Cares (George & Ira Gershwin) 1960