Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

" The Song Of Lulu " - Sakis Papadimitriou & Georgia Sylleou - Jazz & Tzaz No37

Το τραγούδι της Lulu λειτουργεί πέρα από τον χρόνο και τον χώρο.
Αν και, στο μεγαλύτερο μέρος του, αποτελεί το soundtrack μιας συγκεκριμένης παράστασης, την επιτόπου μουσική συνοδεία της προβολής της κλασικής βωβής ταινίας του G.W. Pabst, "Lulu - Το κουτί της Πανδώρας", τίποτα σ' αυτή τη μουσική διασύνδεση του Σάκη Παπαδημητρίου και της Γεωργίας Συλλαίου δεν αιχμαλωτίζει την φαντασία του ακροατή και δεν περιορίζει την ηχητική δράση στα πλαίσια ενός δράματος.
Η μουσική ξέρει να διηγείται την δική της, ξεχωριστή ιστορία - μπαίνει σε μονοπάτια πιο προσωπικά και "ταξιδιάρικα", φεύγει από τα πλαίσια του δημιουργού της και γίνεται κοινή υπόθεση...
Η εποχή διαστέλλεται και συστέλλεται ξεκινώντας από "εικόνες" του Σάκη Παπαδημητρίου, τραγουδιστικά σχήματα που αφορούν μια ολόκληρη ζωή, μελωδίες που τριγυρίζουν φυλακισμένες στο μυαλό, αρνούμενες να πάρουν δεδομένη φόρμα...
Μόνο τη στιγμή που η φωνή της Γεωργίας Συλλαίου μοιράζεται την τρυφερότητα των ήχων, όταν τα λόγια (ή οι φωνές) σμίγουν με τα πλήκτρα, η ιστορία γίνεται καθαρή... Και πάλι όμως χωρίς γεγονότα - μόνο "επεισόδια" που συμπλέκονται - αφήνοντας τον ακροατή να νιώσει το χάδι καθώς ο Σάκης ξεκινάει από τον ευρύ τζαζικό του χώρο για να συναντήσει την Γεωργία στον δρόμο, στο καμπαρέ, στα παρασκήνια, στους αμμόλοφους, στην βεράντα... να στροβιλιστούν στο τάνγκο, στις στροφές του joyce, να τραγουδήσουν το "άλλο", το πάντα διαφορετικό, μπλουζ μαζί...
Το τραγούδι της Lυlυ είναι ένα αιώνιο ερωτικό μοτίβο σε μια ποικιλία παραλλαγών. Με την ίδια πάντα σφραγίδα - ένα φιλί που διαρκεί.

Η LυΙυ εξέρχεται της οθόνης, αποκτά υπόσταση και φωνή, πιάνει το μικρόφωνο και μουρμουρίζει το τραγούδι της στο αυτί μας.
Σημεία εκκίνησης "Το πνεύμα της γης" (1895), θεατρικό έργο του Frank Wedekind, και η κινηματογραφική ταινία "Lulu - Το κουτί της Πανδώρας" (1928) του Georg W. Pabst που καθιέρωσε το πρόσωπο-σύμβολο της Louise Brooks.
Έπονται οι παραστάσεις στην Ελλάδα (1993) με την συνύπαρξη βωβού κινηματογράφου και "μουσικής επιτόπου".
Από αυτές τις σχέσεις εικόνας-ήχου, οθόνης-σκηνής, σιωπής και μουσικής, παρελθόντος και παρόντος, μυθολογίας και ανατροπής, ξεκίνησαν οι διάλογοι του δίσκου.
Ανοιχτές διαδρομές και αγκαλιές στον χρόνο...

Lulu walks out of the screen. She gathers substance and voice, picks up the microphone and whispers her song in our ears.
Starting points: Frank Wedekind's play "Earth Spirit" (1895) and the film by Georg W. Pabst, "Lulu - Pandora's Box" (1928), which established the face-symbol of Louise Brooks. Next stop: the 1993 performances in Greece, where the silent movie and music-in-situ existed side by side.
It was these relationships of picture and sound, screen and stage, silence and music, past and present, myth and subversion that shaped the dialogues on this album.
Open routes and embraces through time...

Περιεχόμενα:
1. The Song Of Lulu
2. Who Is She
3. Road Theme
4. If You Ever Go
5. At The Cabaret
6. Backstage
7. Lulu's Tango
8. Nostalgia Over The Dunes
9. An Evening on the Veranda
10. The Other Blues
11. In Love With You
12. The Song Of Lulu

1 σχόλιο:

  1. TO sygkekrimeno CD einai apo ta kalytera pou exei dosei pote to periodiko. Itan mallon to proto CD (me to teyxos 37). Thymamai pou eixa amfitalavteftei poly prin apofasiso tote na agoraso to periodiko. Telika dikaiothika. Apla yperoxo.
    An sou aresei to Pandora's box perna mia volta apo to giousurum. Yparxei anartisi gia tin Lulu.
    Kalo vrady.

    ΑπάντησηΔιαγραφή